Kennisgroep pedagogisch beleidsmedewerkers en/of coaches start per 2022

Waarborgfonds & Kenniscentrum faciliteert kennisgroepen voor ondernemers en netwerkkringen voor controllers, facilitair medewerkers, inkoopmedewerkers en marketing & communicatiemedewerkers. In 2022 start een kennisgroep speciaal voor pedagogisch beleidsmedewerkers en coaches.

Sonja Sandbergen, als projectspecialist Kinderopvang werkzaam bij het Waarborgfonds: “De afgelopen jaren hebben we de nodige activiteiten georganiseerd voor en met pedagogisch beleidsmedewerkers en coaches. Uit de vele contacten bleek de behoefte om structureel kennis met elkaar te delen over de functie en de positie in de organisatie. Het starten van de kennisgroep voor de pedagogisch beleidsmedewerkers en coaches is dan ook een logische stap."

Vervul jij de functie van pedagogisch beleidsmedewerker en/of coach in de sector? Wil jij echt zorgdragen om het beste uit jouw functie te halen en je te ontwikkelen? Ben jij iemand die kennis kan brengen en wil halen en houd je van sparren met andere pedagogisch beleidsmedewerkers en coaches? Dan is deze kennisgroep iets voor jou!

De kennisgroep wordt opgestart in afstemming met het Expertisecentrum Kinderopvang. Zij zijn het kenniscentrum rondom pedagogische ontwikkeling. De kennis die het Expertisecentrum in huis heeft en de ondersteuning die pedagogisch beleidsmedewerkers en coaches ontvangen vanuit het Waarborgfonds versterken elkaar. Om je als pedagogisch beleidsmedewerker en coach te kunnen focussen op de inhoud en de pedagogiek, is het belangrijk dat je de functie goed kunt uitvoeren en dat deze stevig is verankerd binnen de organisatie.

De inhoud van de kennisgroep wordt door de deelnemers bepaald. Deelnemers delen vraagstukken die men in de praktijk ervaart en samen wordt er naar oplossingen gezocht. Op bepaalde thema’s wordt er middels externe kennisinbreng gewerkt aan professionalisering van de functie.

Wat kun je verwachten?
Je wordt in een kennisgroep van maximaal 15 deelnemers geplaatst. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen worden de groepen ingedeeld op basis van je rol (beleidsmedewerker, coach of beide), wel/geen ureninzet VE, ervaringsjaren en grootte van organisatie. Ook kijken we naar jouw eigen voorkeur voor de groepssamenstelling daar waar dit kan! Jouw kennisgroep komt vier keer per jaar bij elkaar. Elke bijeenkomst vindt wisselend plaats op één van jullie eigen locaties indien mogelijk. Tijdens de bijeenkomsten leer je van jezelf en van anderen door aan de hand van de eigen hulpvraag en/of actuele thema’s kennis op te doen en ervaringen uit te wisselen. Het Waarborgfonds faciliteert en brengt kennis en expertise mee over de geagendeerde onderwerpen en nodigt externe partijen uit als het onderwerp dit vraagt.

Onderwerpen kunnen zijn:

 • Met elkaar sparren over de inhoud van de functie;
 • Op procesniveau kijken hoe je de functie binnen jouw organisatie hebt ingericht en hoe dit te optimaliseren;
 • Bekijken hoe je de functie echt kwaliteit verhogend laat werken;
 • Toetsen wat werkt en wat niet, breder dan alleen vanuit het vizier van de eigen organisatie;
 • Coachende stijlen ontwikkelen en uitdiepen;
 • Werken met en aan een coachingsplan;
 • De praktijk terug laten komen op papier en andersom;
 • Als beleidsschrijver feeling houden met de PM
 • Het kort, bondig en overzichtelijk houden van beleid; hoe doe je dat?
 • De samenwerking tussen de pedagogisch beleidsmedewerker en coach en ook bijv. de intern begeleider van school;
 • En meer.

Wat gebeurt er na je inschrijving?
Na je inschrijving nemen we contact met je op voor aanvullende informatie. Deze hebben we nodig om jou in de juiste groep te plaatsen. Zodra we een groep gevormd hebben, ontvangen jij en je mede-deelnemers hiervan bericht. Begin 2022 staat de startbijeenkomst gepland (datum volgt)!

Voor wie? (Aankomende) pedagogisch beleidsmedewerkers en coaches in dienst bij een kinderopvangorganisatie*
Wanneer? Vanaf januari 2022 – vier bijeenkomsten per jaar
Kosten? 450 excl. BTW per jaar. Voor dit bedrag kunnen twee personen uit dezelfde organisatie deelnemen aan de kennisgroep (s.v.p. het aanmeldformulier invullen per persoon en daarbij dezelfde organisatienaam opgeven).

* Wil jij als ZZP pedagoisch beleidsmedewerker en/of coach ook deelnemen aan een kennisgroep, neem dan even contact met ons op.

Aanmelden voor de kennisgroep kan via onderstaande button. Wil je eerst meer informatie? Neem contact op (mail, bel of Whatsapp) met Sonja Sandbergen of Susanne Oosterman. Zij beantwoorden al je vragen.

Meld je aan voor deze kennisgroep

Tijdens de events houden wij rekening met de veiligheidsrichtlijnen omtrent corona.

05/10/2021 / Waarborgfonds Kinderopvang
Gerelateerd