UPDATE: Het prognose- en kasstroommodel

Vorig jaar stond in het teken van de coronamaatregelen en de gevolgen hiervan voor bedrijven en particulieren. Om ondernemers te helpen hierop te kunnen anticiperen, hebben we het prognose- en kaststroommodel ontwikkeld. Deze is van een update voorzien. De kinderopvang is onder bepaalde voorwaarden weer geopend. De gevolgen die de voorwaarden en COVID-19 met zich meebrengen zorgen voor blijvende onzekerheid.

Het is goed om op tijd inzicht te verkrijgen in eventuele tekorten die kunnen ontstaan. Dit geeft je de mogelijkheid op tijd te anticiperen op de gevolgen voor het resultaat en de kasstroom voor de aankomende periode. Onderstaande vragen helpen om dit inzicht te verkrijgen. Met de antwoorden maak je een plan van aanpak. Stel jezelf de volgende vragen:

  • In welke sectoren of bedrijven werken “mijn” ouders en wat zijn in mijn regio de risico’s op opzeggingen van de kinderopvang?                        
  • Wat is het effect van thuiswerken op de vraag naar kinderopvang?
  • Wanneer moet ik wat betalen en lukt dit ook bij een scenario met minder omzet en een lager resultaat?
  • Zijn mijn reserves voldoende?
  • Indien er een tekort dreigt te ontstaan, kan ik nu uitgaven uitstellen om de rekeningen en het vakantiegeld te kunnen betalen?                  
  • Hoe snel kan ik op kosten besparen als dit nodig is?

Voorkant.pngPlan van aanpak
Maak voor het doorrekenen van de gevolgen gebruik van het vernieuwde prognose- en kasstroommodel. In het prognosemodel maak je op basis van je laatste jaarrekening of begroting heel eenvoudig scenario’s voor de omzet, kosten en resultaat. Op basis van deze scenario’s bepaal je de gevolgen op de kasstroom. Je gebruikt hiervoor het kasstroommodel, waarbij je de inkomsten en uitgaven inplant wanneer deze daadwerkelijk plaatsvinden. De handleiding helpt je stap voor stap op weg bij het invullen van het model.

Download de handleiding

Download het Excel-bestand van het prognosemodel

 

05/05/2021 / Waarborgfonds Kinderopvang
Gerelateerd