Geslaagde vijfde editie Kennisdag ‘Grip op Kwaliteit 2018’

Ruim 300 deelnemers, uit de doelgroepen onderwijs, kinderopvang en gemeenten, vonden op 6 maart hun weg naar Amsterdam voor een zeer geslaagde vijfde editie van de landelijke Kennisdag ‘Grip op Kwaliteit’.

jan schraven.pngInspiratie opdoen en kennis delen
Geïnspireerd raken en kennis opdoen, delen en verspreiden staan bij Kenniscentrum Ruimte-OK centraal. Dat was ook het doel van de drie kennisrondes met inspirerende deelsessies en werktafels die door ervaringsdeskundigen van scholen, kinderopvangorganisaties en gemeenten werden gehouden. Tijdens deze sessies gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over duurzaamheid, financiering, ontwikkeling van kindcentra en kwaliteitsverbetering. Met succes, want regelmatig werden de gesprekken met collega’s tot ver in de pauzes voortgezet.

IJburg College 2
Amsterdam, de stad waar in de afgelopen jaren tientallen nieuwe en gerenoveerde onderwijsgebouwen zijn opgeleverd, was dit jaar gastheer van de Kennisdag. De Kennisdag vond plaats op het IJburg College 2 op het Zeeburgereiland. Dit nieuwe duurzame (BENG) gebouw voor voortgezet onderwijs is ingericht als ‘leergemeenschap’, waar leerlingen zoveel mogelijk leren over henzelf en de wereld om hen heen.

‘Niet praten, maar doen!’
Nationaal Energie Coördinator Ruud Koornstra ging tijdens de opening van de Kennisdag in op de gevolgen van de CO2-uitstoot en vervuiling op het klimaat. Hij ziet de opwarming van de aarde als een ongeluk dat in slow motion op ons afkomt, waardoor er geen leven meer mogelijk is op deze planeet. Om zo’n ramp te voorkomen moeten we gaan verduurzamen, iets wat sowieso een goed idee is. Want dat zorgt voor een leukere wereld, een schonere stad, minder afhankelijkheid, minder oorlog en meer comfort. “Dat is best een mooie wereld, en hij kost niks. De businesscases rond duurzaamheid zijn uitstekend. Investeringen leveren alleen maar geld op.”

ruud koornstra 2.pngNederland, met al zijn universiteiten, ondernemerschap en geld, is het land bij uitstek om daar wereldwijd een leidende rol in te spelen. Maar dan moeten we wel nú in actie komen, zonder te wachten op Brussel of Den Haag. Het is ieders eigen taak en verantwoording om daar een steentje aan bij te dragen. “Ú moet het lef hebben om te zeggen ‘ik ga zorgen dat mijn gebouw binnen een jaar energie leverend is’. Je verdient het in een paar jaar terug, je hebt vanaf dag één een schonere school met een beter leefklimaat, het levert geld op, je bent een voorbeeld voor de jeugd én je maakt deel uit van die verandering die zo belangrijk is.”

Pluim
Enkele ambassadeurs van de Green Deal Scholen kregen uit handen van Ruud Koornstra een pluim uitgereikt, omdat ze het initiatief hebben genomen om verduurzamingsmaatregelen in hun scholen te nemen. “Deze voortrekkers hebben we nodig, mensen die niet afwachten maar zelf aan de slag gaan.”

Onderwijswethouder Simone Kukenheim
De Kennisdag werd afgesloten door Onderwijswethouder Simone Kukenheim van gemeente Amsterdam. Zij heeft haar collega wethouders ervan weten te overtuigen het budget voor onderwijshuisvesting in Amsterdam ruimer te stellen, omdat de opgave die er ligt daarom vraagt en omdat ze aantoonbaar maakt dat deze investering uiteindelijk geld oplevert.  

Beeldverslag van de Kennisdag

 

12/03/2018 / Waarborgfonds Kinderopvang
Gerelateerd