Volg nu de Duurzame leer- en inspiratietour

In een sector waarin we ons hard maken voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen is een duurzame kijk op de wereld niet meer weg te denken. Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang en Stichting Groen Cement slaan de handen ineen en organiseren dit jaar de Duurzame leer- en inspiratietour om jou op weg te helpen bij het verduurzamen van jouw kinderopvangorganisatie. Laat je inspireren om écht aan de slag te gaan!

De Duurzame leer- en inspiratietour bestaat uit diverse sessies waarin experts jou op een laagdrempelige manier meenemen in het maken van keuzes en de uitvoering daarvan. Want vaak wil je wel, maar waar begin je? Aan de hand van werkvormen, het uitwisselen van praktijkervaringen en handige tools krijg jij antwoord op die vraag. Tijdens de sessies nemen we alle drempels weg en kijken we naar wat wél kan. Verwacht interactieve bijeenkomsten, waarbij je zelf aan de slag gaat. Elke sessie vindt plaats op een zorgvuldig uitgekozen locatie, die jou uit het ‘hier en nu’ haalt en inspireert om anders te denken.

Alle sessies kun je los volgen: 

De Duurzame leer- en inspiratietour is een activiteit van de Groene Agenda Kinderopvang


Leer- en inspiratiesessie: De basis van verduurzamen

Duurzaamheid in de kinderopvang. Een breed thema dat de verschillende afdelingen in jouw organisatie kan beslaan en waar je ook ouders en kinderen bij kunt betrekken. Het is ook een thema waarbij je zowel groots als klein kan denken. Omdat het thema zo allesomvattend is, kan een plan helpen je ambities waar te maken!

In deze sessie beginnen we bij de basis: waarom willen we verduurzamen? We laten je zien wat je met duurzaamheid allemaal kan wanneer je vanuit mogelijkheden denkt. We geven jou tips voor het opstellen van een duurzaamheidsplan. Een plan dat past bij de ambitie van jouw organisatie en waar je morgen mee aan de slag kunt!

Datum en tijd: woensdag 11 mei van 10:00-12:00 uur
Locatie: Online
Kosten: € 75,- excl. BTW per deelnemer
Sprekers: Marion Breg (Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang) en Janneke Hagenaar (Stichting Groen Cement)

Deze Duurzame leer- en inspiratiesessie is een activiteit van de Groene Agenda Kinderopvang

Klik hier om je aan te melden

terug naar boven


Leer- en inspiratiesessie: Een goed binnenklimaat

Leer- en inspiratiesessie: Een goed binnenklimaat

Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid van jonge kinderen én van de pedagogisch professionals. Door corona is het belang van goede ventilatie nog duidelijker. Het is ook één van de speerpunten van het toezicht van o.a. GGD Amsterdam dit jaar: Ventilatie en luchtkwaliteit. Tijdens deze sessie nemen we jou stap voor stap mee naar een goed binnenklimaat op jouw locatie(s)!

Je krijgt antwoord op vragen als: wat verstaan we onder binnenklimaat, wat zijn de effecten van een goed binnenklimaat en hoe krijg je inzicht in de luchtkwaliteit? We laten je zien welke maatregelen je kunt treffen om het binnenklimaat te optimaliseren, uitgaande van verschillende scenario’s en situaties. De app ‘Schone lucht’, die speciaal is ontwikkeld voor kinderopvang en onderwijs, is daarbij een handig hulpmiddel.

Voor elke situatie en elk budget is een oplossing, we maken namelijk onderscheid tussen maatregelen met effecten op de korte en lange termijn en tussen eenvoudige en meer complexe maatregelen. Zo geven we tips over hoe je jouw medewerkers het best kunt instrueren om met de bestaande voorzieningen gericht te ventileren en te luchten in de groepsruimte en in de slaapkamers, zonder dat er bijvoorbeeld kou en/of tocht ontstaat. En nemen we je mee in welke mogelijkheden er zijn om middels complexere ingrepen het binnenklimaat continu van hogere kwaliteit te hebben.

Tijdens de workshop wordt veel gesproken vanuit praktijkvoorbeelden en is er ruimte om ervaringen met elkaar te delen.

Datum en tijd: dinsdag 7 februari 2023 van 10:00-13:00 uur
Locatie: IKC de Twijn (Parallelweg 2, 2951 BS Alblasserdam)
Kosten: € 175,- excl. BTW per deelnemer & € 140,- excl. btw voor organisaties met een ondersteuningsabonnement
Sprekers: Gjalt Jellesma (BOinK) en Ferdie van de Winkel (Kenniscentrum Ruimte-OK)

Klik hier om je aan te melden

terug naar boven


Leer- en inspiratiesessie: Gedrag en bewustwording

Leer- en inspiratiesessie: Gedrag en bewustwording

Je kent vast nog de zin "Een goed milieu, begint bij jezelf". Wat roept dit bij jou op? Natuurlijk kun jij beginnen, maar wij zijn van mening dat je samen meer bereikt. Zeker als het gaat over gedrag en bewustwording is er veel te besparen wanneer we met elkaar de omslag maken. En met elkaar bedoelen we met collega’s, de kinderen én de ouders!

Tijdens een rondleiding door Circl Amsterdam raak je geïnspireerd, denk je out-of the-box en krijg je nog meer ideeën. Bij Circl zeggen ze: ‘Je kunt heel lang over duurzaamheid praten, of je gaat het gewoon doen’. En dat is precies waar deze sessie om draait. In deze sessie staan we uitgebreid stil bij kansen die er liggen voor jouw team/organisatie en het creëren van betrokkenheid bij ouders. Ook laten we zien hoe je activiteiten met kinderen hierop kunt afstemmen en hoe je kinderen kunt meenemen in het zorgen voor de wereld. Na deze sessie ga je naar huis met handige tips die direct toepasbaar zijn op de werkvloer!

Datum en tijd: woensdag 1 juni van 10:00-13:00 uur
Locatie: Circl, Amsterdam (Gustav Mahlerplein 1B, 1082 MS Amsterdam)
Kosten: € 175,- excl. BTW per deelnemer & € 140,- excl. btw voor organisaties met een ondersteuningsabonnement
Sprekers: Marion Breg (Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang) en Janneke Hagenaar (Stichting Groen Cement)

Klik hier om je aan te melden

terug naar boven


Leer- en inspiratiesessie: Buiten is ruimte voor groene groei
Leer- en inspiratiesessie: Buiten is ruimte voor groene groei

Je handen jeuken! De buitenruimte gaat op de schop, tegels eruit en beplanting erin. Hoe zorg je voor een goed plan? Of misschien is er al een groene buitenruimte en wil je je daar nu verder in ontwikkelen, door bijvoorbeeld een visie op natuurlijk spelen te ontwikkelen. Herken jij je hierin? Dan is deze sessie iets voor jou!

Waar houd je rekening mee bij het plannen, het proces en de voortgang wanneer je aan de slag gaat met de buitenruimte(s)? Welke duurzame keuzes maken het verschil? De inrichting van de buitenruimte is van betekenis om de verbinding met de natuur te maken. In deze sessie bespreken we hoe gebruikers van jouw buitenruimte, namelijk kinderen, professionals en ouders, winst in welzijn én ontwikkeling beleven als er vooraf, tijdens en na het vergroenen aandacht is voor de behoeften van mens en natuur.

We laten je zien hoe je:
>> invulling kunt geven aan een groene buitenruimte en biodiversiteit;
>> buiten meeneemt in de activiteiten met kinderen;
>> de visie op natuurlijk spelen kunt vertalen in het pedagogisch beleid en naar het pedagogisch handelen;
>> ouders meeneemt in jouw visie op natuurlijk spelen.

Onderdeel van de sessie is een rondleiding door één van de locaties van Natuurfontein, waarbij oprichtster Monique van Loenen vertelt over het realiseren van haar droom: een plek waar kinderen ongestoord kunnen buitenspelen, terwijl ze genieten en leren van de natuur! Minimaal 2 uur, zonder onderbreking of sturing. Monique vertelt graag over hoe zij haar gedachtengoed heeft vormgegeven en over de weg die ze hierbij heeft afgelegd. Er is veel tijd voor het uitwisselen van ervaringen en tips.

Datum en tijd: woensdag 29 juni van 10:00-13:00 uur
Locatie: Kinderopvangorganisatie Natuurfontein (Westerpark 1a, 1013RR Amsterdam)
Kosten: € 175,- excl. BTW per deelnemer & € 140,- excl. btw voor organisaties met een ondersteuningsabonnement
Sprekers: Janneke Hagenaar (Stichting Groen Cement) en Monique van Loenen (Natuurfontein)

Klik hier om je aan te melden
 

terug naar boven


Leer- en inspiratiesessie: Duurzame huisvesting 
Leer- en inspiratiesessie: Duurzame huisvesting 

Verduurzamen van de huisvesting gaat verder dan het verbeteren van energieprestaties. Tijdens deze sessie nemen we je mee in dit bredere spectrum. Wat is een duurzaam gebouw. Aan welke wet- en regelgeving moet je voldoen en waar kun je daarnaast nog voor kiezen?

Wij gaan in op duurzame huisvesting in een eigendoms- en huursituatie en ieders verantwoordelijkheid hierin. De sessie vindt plaats in het Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen, het grootste en meest inspirerende centrum voor duurzaam bouwen in Nederland. Tijdens de rondleiding door het innovatiecentrum maken we de vertaalslag naar mogelijkheden voor bestaande en nieuwe kinderopvanglocaties. Na deze sessie weet je hoe je op de korte-, middellange- en lange termijn aan de slag kunt met de verduurzamingsopgave van jouw locatie(s). En beschik je over een aantal direct toepasbare tools, zoals een gebouwscan light om de kwaliteit in kaart te brengen en hierop (meerjaren)beleid te maken.

Datum en tijd: woensdag 14 september van 10:00-13:30 uur
Locatie: Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen (Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam)
Kosten: € 175,- excl. BTW per deelnemer & € 140,- excl. btw voor organisaties met een ondersteuningsabonnement
Sprekers: Ferdie van de Winkel (Kenniscentrum Ruimte-OK), Romy Schneider (als expert verbonden aan Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang) en Marion Breg (Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang)

Klik hier om je aan te melden

terug naar boven


Leer- en inspiratiesessie: Duurzame inkoop en mobiliteit
Leer- en inspiratiesessie: Duurzame inkoop en mobiliteit

Duurzame inkoop gaat uit van de gedachte dat grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo lang mogelijk behouden en dat ze een zo laag mogelijke negatieve impact op klimaat en milieu hebben. Ook jouw kinderopvangorganisatie kan hieraan bijdragen!

Hoe is bij jouw organisatie de inkoop geregeld? Welke keuzes maak jij bij de aanschaf van spel- en ontwikkelingsmateriaal, voeding, luiers en dergelijke? Is hier beleid voor binnen de organisatie en hoe kun je hier anders beleid voor maken? Kinderopvang 2Samen heeft dit traject onlangs doorlopen en vertelt jou over haar plan van aanpak en ervaringen.

Ook is er aandacht voor de mogelijke vervoerskeuzes voor medewerkers en ouders. Hoe kun je hen stimuleren zichzelf anders te bewegen, waarbij woon-werkverkeer en het haal- en brengverkeer minder invloed hebben op het klimaat? We dagen je uit anders te kijken naar het inkoopproces en de vervoersmogelijkheden van en naar jouw kinderopvanglocatie(s). Door het volgen van deze sessie wordt jouw visie op duurzame inkoop én mobiliteit concreet. Van A (afvalscheiding) tot Z (zonnepanelen)!

Datum en tijd: donderdag 13 oktober van 10:00-13:00 uur
Locatie: Hoofdkantoor Kinderopvang 2Samen (Alexanderveld 5, 2585 DB Den Haag)
Kosten: € 175,- excl. BTW per deelnemer & € 140,- excl. btw voor organisaties met een ondersteuningsabonnement
Sprekers: Marion Breg (Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang) en Jeroen Paas (Kenniscentrum Ruimte-OK)

Klik hier om je aan te melden

terug naar boven


Leer- en inspiratiesessie: De energietransitie
Leer- en inspiratiesessie: Energiebesparing als onderdeel van energietransitie

De energiekosten stijgen en ook kinderopvangorganisaties voelen dat in de portemonnee. Naast dat je flink kunt besparen op de kosten, dragen al jouw verbeteracties ook bij aan een beter klimaat. Win-win!

Om tot daadwerkelijke energiebesparing te komen, is het goed om voor een planmatige aanpak te kiezen. Zo voorkom je dat je stappen in het proces overslaat. Hoe je dit doet, leggen we je uit tijdens de sessie. Na de sessie heb jij een plan van aanpak waarvan je de eerste stappen morgen al kunt zetten. Zo laten we je zien welke laagdrempelige maatregelen je kunt nemen om direct energie te besparen, de zogeheten Quick Wins. En ook is er aandacht voor investeringen op de middellange en langere termijn. Vaak is er niet het budget om alles tegelijk te doen. Hoe bepaal je waar je begint? Onze experts geven tips en delen hun ervaringen.

Tijdens de sessie krijg je ook uitleg over de tool Energieverbruik, waarmee je de eigen locaties kunt vergelijken op het gebied van energieverbruik (gas en elektra). Je krijgt daarmee onder andere antwoord op de volgende vragen:
>> Welke locaties doen het goed en welke locaties juist minder goed?
>> Bij welke locaties kan ik snel resultaten behalen en zo een begin maken met verduurzamen?
>> Liggen we op koers met onze (eigen en wettelijke) duurzaamheidsdoelstellingen of moeten we bijsturen?

We houden deze sessie op een inspirerende locatie, waar de gastheer/-vrouw zijn/haar verhaal met ons deelt: Hoe gaan zij om met investeringen in duurzaamheid, met welke visie en hoe zien zij de verduurzamingsopgave van de sector?

Datum en tijd: woensdag 9 november van 10:00-13:00 uur
Locatie: Triodos (De Reehorst, Hoofdstraat 10, 3972 LA Driebergen-Rijsenburg)
Kosten: € 175,- excl. BTW per deelnemer & € 140,- excl. btw voor organisaties met een ondersteuningsabonnement
Sprekers: Marion Breg (Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang) en Jeroen Paas (Kenniscentrum Ruimte-OK)

Klik hier om je aan te melden

terug naar boven


Leer- en inspiratiesessie: Investeren in verduurzaming
Leer- en inspiratiesessie: Investeren in verduurzaming

Wil je graag investeren in duurzaamheid, maar zie je op tegen de investering? Heb je momenteel wel de ambitie, maar niet de middelen? Dat hoeft geen belemmering te zijn! Investeren moet je op de langere termijn bekijken en veel laagdrempelige investeringen in duurzaamheid verdienen zichzelf snel terug.

Kinderopvangorganisaties zetten duurzaamheid steeds hoger op hun agenda. Dit vanuit een intrinsieke motivatie: bijdragen aan een betere wereld. Soms worden deze investeringen ook vanuit financiële besparingsgedachten gedaan. Denk onder andere aan investeringen in Led verlichting en zonnepanelen. Het kan ook je concurrentiepositie versterken. Ouders kiezen steeds vaker voor organisaties die een bijdrage willen leveren aan een betere wereld.

Laagdrempelige maatregelen verdien je snel terug. Maar hoe ga je om met de grote investeringen? Dergelijke investeringen hebben een langere terugverdientijd, maar je moet nu de middelen inbrengen. Zoek je naar inspiratie of oplossingen? Tijdens deze sessie nemen onze experts je mee in de mogelijkheden die er zijn om jouw ambities waar te maken. Je krijgt inzicht in het maken van een investerings- en financieringsplan. We laten zien wat de terugverdientijden zijn van duurzame maatregelen en je leert hoe je deze maatregelen onderdeel maakt van je totale gebouwenaanpak.

Datum en tijd: woensdag 7 december van 10:00-13:00 uur
Locatie: HNK Utrecht West (Weg der Verenigde Naties 1, 3527 KT Utrecht)
Kosten: € 175,- excl. BTW per deelnemer & € 140,- excl. btw voor organisaties met een ondersteuningsabonnement
Sprekers: Marion Breg (Kenniscentrum Ruimte-OK) en Cora Mastwijk (Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang)

Klik hier om je aan te melden

terug naar boven

01/09/2022 / Waarborgfonds Kinderopvang
Gerelateerd