Webinar | Veiligheids- en gezondheidsbeleid, een document in beweging!
Sinds het verplicht is voor elk kindercentrum een veiligheids- en gezondheidsbeleid te hebben, zijn er vele versies de revue gepasseerd. Dikke en dunne documenten, onvolledig of juist óvervol. Dit beleid is continu in beweging en vormt, naast onder andere het pedagogisch beleid, de basis van jouw dienstverlening. Tijd om dit beleid eens goed onder de loep te nemen!
Het schrijven van beleid waarvan pedagogisch medewerkers dit in de praktijk eenvoudig kunnen uitvoeren, blijkt een ware kunst. Om jou, als ondernemer of beleidsmedewerker, te ondersteunen het veiligheids- en gezondheidsbeleid tot een compleet, maar levend document te maken én te houden, hebben we een interactieve webinar ontwikkeld waarbij je met de kennis die je opdoet morgen direct zelf aan de slag kan!
We starten het webinar met de kaders van de wet. Wat staat daar nu eigenlijk in en wat betekent dat nu in de praktijk? Deze kaders zijn van belang, omdat dit is waar je minimaal aan moet voldoen. Heb je dit op orde, dan kun je de toezichthouder en andere geïnteresseerden met een gerust hart een inkijkje geven! Samen zoeken we uit hoe je de wet kunt interpreteren en welke ruimte dit geeft. Waar de ene beleidsmedewerker hierin verdrinkt en verlangt naar duidelijke regels, weet de ander deze ruimte precies goed te benutten. Door hierover met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen, leer je anders te denken. En doordat je op een andere manier naar de wet kijkt, zorgt dat voor veel rust in de uitvoering. De tips die we voor jou hebben van een toezichthouder helpen hierbij ook!
We vervolgen het webinar met het actueel en levendig houden van je veiligheids- en gezondheidsbeleid. Want hoe zorg je er nu voor dat de inhoud goed bij de PM’er blijft hangen en dat zij zich samen met jou verantwoordelijk voelen hiervoor? We bespreken diverse werkvormen en andere methoden die je daarvoor kunt inzetten. Tot slot leer je wat een PDCA-cyclus is en hoe je dit kunt gebruiken om je beleid te voorzien van het cyclische karakter waar de GGD toezichthouder naar vraagt. We oefenen hierbij met het maken van een plan van aanpak, één van de verplichte onderdelen uit de wet. Na afloop weet jij precies hoe je dit plan voor je eigen locatie kunt maken!
Doelgroep: Iedereen die zich binnen een kinderopvangorganisatie bezig houdt met het schrijven van het veiligheids- en gezondheidsbeleid. Denk aan beleidsmedewerkers en houders.
Workshopleiders: Sonja Sandbergen en Susanne Oosterman
Kosten: € 75,- euro excl. BTW per deelnemer & € 52,50 excl. btw voor organisaties met een ondersteuningsabonnement
Data en tijden:
Op dit moment is er geen nieuwe datum gepland, heb je interesse mail dan naar info@waarborgfondskinderopvang.nl