Duurzaamheid
De kinderopvangsector zet vanaf 2025 een belangrijke stap in de verduurzaming met de vaststelling van de Sectorale Routekaart Verduurzaming Kinderopvang.
Hiermee sluit de sector aan bij andere branches die vanuit het Klimaatakkoord werken aan een vermindering van 55% van de CO2-uitstoot in 2030 en een energiezuinige en fossielvrije maatschappij in 2050.
Duurzaamheid breder benaderd
Vanwege de grote maatschappelijke impact die de kinderopvang heeft, is door de sectororganisaties afgesproken om de Routekaart Verduurzaming Kinderopvang een bredere aanpak te geven. Naast de verplichtingen volgend uit het klimaatakkoord is er voor gekozen om ambities te definiëren op onderwerpen als buitenruimte, inkoop, afval en vervoer. Qua huisvesting wordt niet alleen ingestoken op CO2-reductie, maar ook op een goed binnenklimaat qua ventilatie en temperatuur.
Linker kolom
Concrete stappen en ondersteuning
De routekaart biedt een helder kader met haalbare doelen op korte, middellange en lange termijn. Kinderopvangorganisaties krijgen praktische ondersteuning om direct aan de slag te gaan. Denk aan cursussen, kennisdocumenten, (digitale) tools en een helpdesk. Een deel van de ondersteuning is al beschikbaar en vind je hiernaast. Later dit jaar volgt onder meer de Portefeuille Routekaart om je eigen CO₂-reductie in kaart te brengen.
Wil jij meedenken?
Om de kennis en expertise uit de sector optimaal te benutten, wordt de Klankbordgroep Verduurzaming Kinderopvang opgericht. Deze klankbordgroep zal advies en inzichten delen ter ondersteuning van de uitvoering van de Routekaart. Interesse?
>> Lees meer en meld je aan!
Rechter kolom
Focus 2025
De belangrijkste thema’s voor komend jaar zijn energiebesparing, een gezond binnenklimaat en de ontwikkeling van de Portefeuille Routekaart.
Rekentool Daadwerkelijk Energieverbruik
Wil je weten hoe energiezuinig jouw schoolbestuur of kinderopvangorganisatie écht is? De Rekentool Daadwerkelijk Energieverbruik helpt je om eenvoudig inzicht te krijgen in het werkelijke energieverbruik van je gebouwen.
>> Naar de tool
Bijeenkomst Verduurzaming kinderopvang en onderwijs
Wil jij werk maken van het verduurzamen van jouw schoolgebouwen of kinderopvanglocaties, maar weet je niet goed waar te beginnen? Tijdens deze landelijke bijeenkomst op woensdag 11 juni helpen we je op weg met de route, praktijkvoorbeelden en concrete handvatten die je direct kunt toepassen.
>> Meer informatie en aanmelden
Tekst
De routekaart is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang met betrokkenheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De stuurgroep wordt gevormd door de sectororganisaties:
- Brancheorganisatie Kinderopvang (BK)
- Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK)
- BrancheVereniging Ondernemers Kinderopvang (BVOK)
- Stichting Nysa
- Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK)
- Stichting Voor Werkende Ouders (VWO)
- Pedagogisch Professionals In Kinderopvang (PINKK)