22 september 2015
/ Rotterdam

Inspiratietour Rotterdam - 22 september

Een dag een kijkje nemen bij andere scholen? Zien hoe zij de huisvesting ingevuld hebben? Op dinsdag 22 september organiseert Waarborgfonds Kinderopvang samen met ondersteuningspartner Saint-Gobain Ecophon wederom een tour langs vier inspirerende scholen. Dit keer zijn we te gast in Rotterdam. De schooldirecteuren leiden u rond bij deze uiteenlopende projecten en de betrokken architecten vertellen u meer over het gebouw. 

Welke scholen gaan we bezoeken?

  • Het Rudolf Steiner College heeft deze week voor het eerst haar leerlingen ontvangen in het nieuwe gebouw. Dit renovatieproject is een voorbeeld van integrale samenwerking in de bouw. De gemeente Rotterdam heeft bij dit project als bouwheer optreden. Wat zijn de ervaringen van schoolleider bedrijfsvoering Peter Scholtes en Frido van Nieuwamerongen (Arconiko Architecten)?
  • Arcitectuurprijswinnaar de St. Michaëlschool is een grote basisschool. Ondanks het leerlingenaantal van 550 leerlingen, voelt het gebouw niet groot aan en past het bij de belevingswereld van het kind. Adjunct directeur Nathalie Admiraal en architect Bart van Kampen (De Zwarte Hond) geven aan hoe het ontwerp hieraan bijdraagt. 
  • OBS de Wilgenstam heeft in 2011 in slechts acht weken tijd haar gebouw volledig gerenoveerd van 'oud en versleten' naar een duurzame school. Hoe hebben zij dit gedaan? Schooldirecteur Peter Bergen en architect Tom van den Haspel lichten dit toe. 
  • Het Wolfert Lyceum biedt dalton-onderwijs aan gymnasium-, atheneum en havoleerlingen in een krachtige en eigentijdse leeromgeving. Hoe sluit het gebouw aan bij de onderwijsvisie? En hoe gingen zij om met het wegvallen van het architectenbureau gedurende het nieuwbouwproces? Hierover vertelt directeur Peter Wind meer.
  • Melanchthon College Bergschenhoek is een open, christelijke school. Flexibiliteit, openheid en betrokkenheid zijn belangrijke elementen in de onderwijsvisie. Hoe komt dit terug in het gebouw en de inrichting? Hierover vertellen adjunct directeur Gesinus Hospes en een architect van Broekbakema u meer.

Programma
Het programma duurt van 9.00 uur tot 17.00 uur. We verzamelen in Rotterdam, waar een bus klaarstaat die ons naar de scholen brengt. Uiteraard zorgen wij ook voor koffie, thee en lunch.
Naast de toelichtingen van de scholen en architecten geeft Marco van Zandwijk u meer informatie over het Kwaliteitskader Onderwijshuisvesting: hoe is dit middel in te zetten om gebouwkwaliteit te bevorderen? En hoe neemt u de onderwijsvisie hierin mee? Guus Klamerek (Saint-Gobain Ecophon) legt het belang van akoestiek binnen gebouwen voor onderwijs en kinderopvang uit. Ook vertelt hij u meer over de wijzigingen in het deel akoestiek van het PvE Frisse Scholen. 

Meer praktische informatie zoals de opstapplaats, de routebeschrijving en het exacte programma krijgt u uiterlijk één week voorafgaand aan de inspiratietour.