Waardse Kids: Duurzame Kinderopvang

In de regio van Bergambacht Krimpenerwaard (Zuid-Holland) en Lopikerwaard (Utrecht) vind je de 14 locaties van Waardse Kids kinderopvang. Zij zijn naar aanleiding van een fase-0 gesprek en verkenning rondom verduurzaming, aan de slag gegaan met duurzaamheid binnen de organisatie. Wij spraken met Elisabeth van den Dool van Waardse Kids. Zij legde ons uit wat Waardse Kids doet voor een duurzamere kinderopvang.

Duurzaamheid in de kinderopvang

Er zijn bij veel kinderopvanglocaties nog stappen te zetten om te verduurzamen. Op de vraag hoe Waardse Kids naar de verduurzamingopgave kijkt, antwoordde Elisabeth: ‘Dat er nog veel te doen is! Vaak ook met zeer praktische en snelle acties is al veel te bereiken’, zij vulde dit aan met; ‘en ook de kinderen erin te betrekken.’ Deze praktische en snelle acties zijn bijvoorbeeld: gebruik maken van gedoneerd speelgoed en het opknappen en hergebruiken van meubels. Dit is naast duurzamer ook financieel aantrekkelijk, want Waardse Kids hoeft zo minder spullen aan te schaffen.

Projectgroep duurzaamheid: Aardse kids

De eerste gesprekken over duurzaamheid bij Waardse Kids hebben in maart 2023 geleid tot een oprichting van projectgroep duurzaamheid: Aardse Kids. Het team van Aardse Kids overlegt eens per zes weken om zo tot duurzame acties te komen. Hier zijn al heel veel duurzame acties uitgekomen en geïmplementeerd! Voorbeelden zijn onder andere: mini biebs op bijna alle kinderopvang locaties en gebruik maken van autobanden om mee te spelen. 

Tips via afbeeldingen

Naast de praktische voorbeelden heeft Aardse Kids ook twee infographics gemaakt. Deze A4 posters geven middels afbeeldingen tips om aan de slag te gaan met duurzaamheid. Er zijn twee infographics ontwikkeld: de eerste beschrijft tips voor de werknemers die op de groep staan, wat je specifiek met kinderen aan duurzaamheid kunt doen. Deze infographic gaat voornamelijk over productgebruik en vermindering van afval en is getiteld: ‘Gebruik je fantasie en creativiteit!’. De tweede infographic zijn meer algemene tips voor iedereen op de locaties. Hier worden onder andere energie bespaar tips gegeven, getiteld: ‘Wees zuinig… met alles!’. Onder aan deze pagina tref je een impressie aan van beide posters.

De groene toekomst van Waardse Kids

Met de projectgroep Aardse Kids worden er concrete stappen gezet naar duurzamere kinderopvang. De plannen voor de toekomst zijn groot: verspilling tegengaan, duurzaam (speelgoed, luiers) inkopen en groenere speelpleinen. 

Deze tip geeft Elisabeth van den Dool aan andere organisaties: ‘Echt doen! Zeker in de kinderopvang. Je bent medeopvoeder van de volgende generatie. Deze generatie moet bijgebracht worden zuinig met de aarde om te gaan om het leefbaar te houden.’ 

Ondersteuning

Waardse Kids gebruikt de Groene Agenda Kinderopvang als leidraad voor een duurzamere kinderopvang. Deze kun je hier aanvragen. 

Vragen? Laat het ons weten! Je kunt ons bereiken via info@waarborgfondskinderopvang.nl of bel naar 085 -13 05 287.

Infographic Gebruik je fantasie en creativiteit
Infographic Wees zuinig... met alles!

Duurzaamheid
Financiën

Ons team staat klaar

Heb je een vraag naar aanleiding van een van onze kennisitems, activiteiten of praktijkvoorbeelden? Of heb je niet gevonden wat je zocht? 

Neem contact met ons op