Het prognose- en kasstroommodel

Vorig jaar stond in het teken van de coronamaatregelen en de gevolgen hiervan voor bedrijven en particulieren. Om ondernemers te helpen hierop te kunnen anticiperen, hebben we het prognose- en kaststroommodel ontwikkeld. Deze is van een update voorzien

De kinderopvang is onder bepaalde voorwaarden weer geopend. De gevolgen die de voorwaarden en COVID-19 met zich meebrengen zorgen voor blijvende onzekerheid. Het is goed om op tijd inzicht te verkrijgen in eventuele tekorten die kunnen ontstaan. Dit geeft je de mogelijkheid op tijd te anticiperen op de gevolgen voor het resultaat en de kasstroom voor de aankomende periode.

Het prognose- en kasstroommodel dat we hebben ontwikkeld, baseert zich op een al bestaande begroting of cijfers van het voorgaande jaar om voor het lopende jaar scenario’s te maken. Vervolgens kan men op basis van een gekozen scenario een liquiditeitsbegroting maken. Dit geeft de mogelijkheid tijdig te reageren op veranderende marktomstandigheden en te bewaken dat je niet in betalingsproblemen komt.

Onderstaande vragen helpen om inzicht te verkrijgen. Dit is de eerste stap. Met de antwoorden en een ingevuld prognose- en kasstroommodel maak je vervolgens een plan van aanpak.

  • In welke sectoren of bedrijven werken “mijn” ouders en wat zijn in mijn regio de risico’s op opzeggingen van de kinderopvang?                        
  • Wat is het effect van thuiswerken op de vraag naar kinderopvang?
  • Wanneer moet ik wat betalen en lukt dit ook bij een scenario met minder omzet en een lager resultaat?
  • Zijn mijn reserves voldoende? De handreiking 'Financiële buffer' kan je helpen bij het beantwoorden van deze vraag.
  • Indien er een tekort dreigt te ontstaan, kan ik nu uitgaven uitstellen om de rekeningen en het vakantiegeld te kunnen betalen?                  
  • Hoe snel kan ik op kosten besparen als dit nodig is?

Voorkant.pngPlan van aanpak
Maak voor het doorrekenen van de gevolgen gebruik van het vernieuwde prognose- en kasstroommodel. In het prognosemodel maak je op basis van je laatste jaarrekening of begroting heel eenvoudig scenario’s voor de omzet, kosten en resultaat. Op basis van deze scenario’s bepaal je de gevolgen op de kasstroom. Je gebruikt hiervoor het kasstroommodel, waarbij je de inkomsten en uitgaven inplant wanneer deze daadwerkelijk plaatsvinden. De handleiding helpt je stap voor stap op weg bij het invullen van het model.
 

Download de handleiding

Download het Excel-bestand van het prognosemodel

Ondersteuning
Ben je op zoek naar ondersteuning op dit onderwerp? Of heb je een gevoel dat er iets moet gebeuren, maar weet je niet precies wat? Neem contact op met Cora Mastwijk via tel: 06-83251750 of mail naar cora.mastwijk@waarborgfondskinderopvang.nl. Ze denkt graag met je mee.

Wellicht vind je dit ook interessant: Begrotingmodel | Stel in 5 stappen je eigen begroting samen!
Het jaarlijks samenstellen van een begroting is belangrijk om inzicht te hebben in de financiële voortgang van de organisatie. Met de begroting kan de financiële voortgang tussentijds beoordeeld worden en kan er bijgestuurd worden. Daarnaast biedt een begroting onderbouwing voor het prijsbeleid. Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang heeft voor kinderopvangorganisaties een model ontwikkeld waarmee in vijf eenvoudige stappen de begroting samengesteld kan worden. Lees meer.

Als je je jaarrekening van vorig jaar toch bij de hand hebt, kun je direct meehelpen met het delen van sectorinzicht. Jouw jaarrekening wordt anoniem verwerkt voor het jaarlijks Sectorrapport. Deelnemers ontvangen dit jaar een benchmarkrapport voor financieel inzicht in de eigen organisatie! Ik doe mee!

Gerelateerd