Subsidieregelingen ISDE en SDE+

Om ondernemers in zowel de profit als non-profit sector te ondersteunen bij het opwekken van duurzame energie, stelt het Ministerie van Economische Zaken subsidies beschikbaar. Schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en gemeenten kunnen gebruikmaken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Wat zijn de verschillen en wanneer komt uw organisatie in aanmerking voor een tegemoetkoming? Dat leest u hieronder. 

De belangrijkste verschillen op een rij:

  ISDE SDE+
Uitkering Investeringssubsidie: eenmalig Exploitatiesubsidie: maandelijks gedurende 8-15 jaar
Op basis van Investeringskosten installatie Omvang duurzame energieproductie
Aanvraagtermijn Tot 31-12-2016
Daarna: jaarlijks tot 2020
Vanaf 01-03-2016 in concept
Vanaf 22-03-2016 officieel
Daarna: najaarsronde 2016 
Subsidie/informatie aanvragen http://www.rvo.nl/isde http://www.rvo.nl/sde

 

ISDE
Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunnen ondernemers een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van kleinschalige installaties voor de productie van duurzame energie. Dit zijn installaties zoals zonneboilers, biomassaketels, warmtepompen en palletkachels met een klein vermogen. De ISDE is een investeringssubsidie met een eenmalige uitkering. Per installatiesoort is door de RVO een apparatenlijst opgesteld, waarin u de hoogte van het subsidiebedrag kunt terugvinden. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het merk, type en vermogen van de installatie. 

Let op: u komt in aanmerking mits u een KVK-nummer heeft en eigenaar bent van de investering. 

SDE+
De subsidieregeling SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie) ondersteunt ondernemers bij het opwekken van duurzame energie.  De SDE+ regeling is een exploitatiesubsidie met een maandelijkse uitkering en kent een looptijd van meerdere jaren. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van;

  • De kostprijs van grijze energie.
  • Het moment dat u de subsidie aanvraagt en voor welk bedrag.
  • De hoeveelheid duurzame energie die u produceert.

Let op: om in aanmerking te komen voor de SDE+ op basis van zonnestroom dient u een grootverbruikersaansluiting te hebben. 

Bron: RVO (2016)

Gerelateerd