Inclusieve Kinderopvang bij Kindcentrum De Kroevendonk

Het ontstaan
Kindcentrum De Kroevendonk in Roosendaal is een combinatie van een Protestants Christelijke school en een kinderopvang vanuit een aparte stichting, die samenvallen onder hetzelfde bestuur en RvT. Tevens is in het kindcentrum een ‘Samen naar school klas’ van stichting Wij Samen gevestigd. Het Kindcentrum heeft zijn oorsprong in een visie die zich richt op het individu, waarbij elk kind de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen binnen een groepsdynamiek, zolang het personeel de ondersteuning kan bieden die nodig is.

De visie
Bij Kindcentrum De Kroevendonk is iedereen welkom, met inachtneming van enkele criteria:

  • Het kind blijft zich ontwikkelen.
  • De groep mag niet onder de inclusieve visie lijden.
  • De belasting voor het personeel moet beheersbaar blijven.

De slogan van het Kindcentrum luidt: "Geloven in ontwikkeling, altijd". Het inclusieve beleid begon al ongeveer 20 jaar geleden in het oude gebouw, vervolgens in tijdelijke units en is sindsdien uitgegroeid tot een integraal onderdeel van de organisatie.

De locatie
Het recent opgeleverde gebouw van Kindcentrum De Kroevendonk straalt haar inclusieve visie uit. Bij binnenkomst is direct zichtbaar dat alle kinderen welkom zijn. Het gebouw biedt ruimte aan zowel onderwijs als kinderopvang, met aparte voorzieningen voor peuteropvang. De gemeente heeft geïnvesteerd in de vierkante meters voor de kinderopvang in het kindcentrum. De capaciteit is voldoende om aan de vraag te voldoen, met ruimte voor 350 leerlingen en 45 kindplaatsen voor de BSO.

Lessons learned
Uit ervaringen bij Kindcentrum De Kroevendonk zijn enkele belangrijke lessen geleerd die bij kunnen dragen aan het ontwerp van een inclusief gebouw:

  • Het bevorderen van rolstoeltoegankelijkheid betekent dat het aantal drempels in het gebouw tot een minimum moet worden beperkt, inclusief bijvoorbeeld mogelijke drempels bij schuifdeuren.
  • Bij het kiezen van kleuren in het gebouw dient rekening te worden gehouden met de behoeften van slechtzienden. Hoewel sommige kleuren mogelijk niet esthetisch aansluiten bij het gebouw, kunnen zij beter geschikt zijn voor slechtzienden.
  • Het installeren van een ringleiding kan slechthorenden helpen om zich comfortabel te voelen in een ruimte.
  • Het aanpassen van verschillende onderdelen van het pand, zoals een verstelbare keuken of gebruik maken van geluiddempende materialen, kan bijdragen aan de inclusiviteit van het gebouw.

Personeelsbeleid
Het personeel vormt één team, waarbij onderwijs en kinderopvang naadloos in elkaar overlopen. Voor extra ondersteuning worden zorgprofessionals ingezet, gefinancierd door gemeente, vanuit Persoonsgebonden Budget en andere middelen. De visie en werkwijze van het kindcentrum worden geborgd door verplichte scholing, waarbij elke medewerker zich committeert aan de inclusieve visie.

Succesfactor
Een belangrijke succesfactor van Kindcentrum De Kroevendonk is haar durf om de vraag naar inclusieve kinderopvang aan te kaarten bij de gemeente en andere instanties. Door deze proactieve houding en vastberadenheid heeft ze een inspirerend voorbeeld van inclusieve kinderopvang gecreëerd, dat dienst kan doen als praktijkvoorbeeld en inspiratiebron voor andere kindcentra.

Vragen? Laat het ons weten! Je kunt ons bereiken via info@waarborgfondskinderopvang.nl of bel naar 085 -13 05 287.

Huisvesting
Kindcentra

Ons team staat klaar

Heb je een vraag naar aanleiding van een van onze kennisitems, activiteiten of praktijkvoorbeelden? Of heb je niet gevonden wat je zocht? 

Neem contact met ons op