Energie-audits

RVO | Den Haag

De EED Energie-audit is een verplichting die voortkomt uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). De richtlijn legt vast dat er elke vier jaar een energie-audit moet plaatsvinden.  Het doel ervan is om bedrijven en instellingen bewust te maken van hun energieverbruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen.

De richtlijn is van toepassing op ondernemingen die een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen hebben én een balanstotaal van meer dan € 43 miljoen of ondernemingen die 250 fte of meer hebben. Met name het laatste criterium maakt dat er een redelijke groep van kinderopvangorganisaties elke vier jaar een energie-audit uit moet voeren (indien ze ook voldoen aan de criteria afgeleid uit de wet Milieubeheer).

Er staan een aantal criteria in de Wet Milieubeheer die bepalen of er ook daadwerkelijk een energie-audit dient uitgevoerd te worden. RVO.nl heeft hiervoor een stappenplan ontwikkeld. Deze regeling is zo complex dat er nog steeds geen eenduidige uitspraak is of kinderopvangorganisaties hier aan moeten voldoen. Volgens de bij ons aanwezige informatie ben je verplicht om de audit uit te voeren als je op een locatie bijvoorbeeld veel energie verbruikt vanwege de aanwezigheid van klimaatinstallaties en professionele wasmachines en drogers.

Hoe pak ik dit aan?
Om er zeker van te zijn of je verplicht bent om een audit voor jouw locaties uit te (laten*) voeren kun je informatie inwinnen bij gespecialiseerde adviesbureaus. Je kunt hiervoor ook contact opnemen met de omgevingsdienst in jouw regio. De omgevingsdienst is de uitvoerder van de handhaving met betrekking tot deze regeling.

Meer informatie 

 

Duurzaamheid

Ons team staat klaar

Heb je een vraag naar aanleiding van een van onze kennisitems, activiteiten of praktijkvoorbeelden? Of heb je niet gevonden wat je zocht? 

Neem contact met ons op