KindeRdam: Inzicht in daadwerkelijk energieverbruik

KindeRdam is er voor alle kinderen van 0 tot 13 jaar. Op de ruim 80 locaties voor kinderdagopvang, peuteropvang, buitenschoolse opvang en Plusopvang in Rotterdam en omstreken kunnen zij elkaar ontmoeten, vriendschappen sluiten, hun talenten ontplooien en al spelend de wereld leren ontdekken.

Anne Dank doet de opleiding Vastgoed en Makelaardij. Momenteel loopt zij stage bij KindeRdam:

‘Binnen de organisatie houd ik mij, in het kader van een afstudeerstage, bezig met de verduurzaming van de eigendomspanden. Vanuit mijn opleiding heb ik geleerd dat verduurzaming niet meer weg te denken is in deze tijd. Dit vraagstuk is vanuit KindeRdam bij mij neergelegd, zodat ik mij in mijn afstudeerperiode volledig kon verdiepen in de verduurzaming van bestaand vastgoed.’

Verduurzamingsplannen
Als het aankomt op verduurzamen moet en wil KindeRdam voldoen aan de vigerende wetgeving. Daarnaast heeft de organisatie ook de ambitie om een eigen visie te ontwikkelen op het verduurzamen van haar huisvestingsportefeuille. Ze zijn bezig hiervoor een routekaart op te stellen. Anne: ‘Om inzicht te krijgen en het uitgangspunt te bepalen voor de verduurzamingsplannen van de eigendomspanden, hebben we de tool ‘Energieverbruik’ ingevuld’.

Inzicht in daadwerkelijk verbruik
Op basis van de resultaten kwam Anne tot de ontdekking dat de verwachting die ze hadden bij het invullen van de tool, niet leek te kloppen met de werkelijkheid. Als voorbeeld geeft ze een locatie die er uitsprong vanwege het hoge gasverbruik. ‘Dit wordt veroorzaakt doordat er op die locatie nog altijd op gas wordt gekookt voor de kinderen. We hadden wel een vermoeden dat dit vrij kostbaar was, maar het werd nu goed zichtbaar dat we door elektrisch te gaan koken enorm kunnen besparen op de gasrekening’.

Overstappen op elektrisch koken
Anne heeft onderzocht of uitbreiding van de meterkast mogelijk was en wat de kosten zijn om over te stappen op elektrisch koken. Dit blijkt een goede keuze te zijn. De volgende stap is de realisatie. ‘De wens van de locatie is er om de keuken grondig op te knappen, dus dit valt mooi samen’, zegt Anne. Op termijn willen ze zonnepanelen plaatsen op het platte dak. Er loopt nu een pilot op een andere eigendomslocatie. ‘Zodra ook de zonnepanelen liggen, is mijn duurzaamheidsmissie geslaagd!’.

Laatste zetje
Anne heeft nog een tip voor andere organisaties die ook aan de slag willen met verduurzaming. Anne: ‘Vul de tool in! Het brengt je tot nieuwe inzichten. Het geeft je het juiste zetje om te starten met verduurzaming. En handig, de tool laat meteen zien welke locaties het meeste baat hebben bij verduurzaming’.

 


Tool 'Energieverbruik'

Ben je geïnspireerd en wil je ook aan de slag met de tool? Kijk hier voor meer informatie.

Groene Agenda Kinderopvang

De tool is onderdeel van de Groene Agenda Kinderopvang. De Groene Agenda Kinderopvang ondersteunt op een laagdrempelige manier om met duurzaamheid binnen je organisatie aan de slag te gaan. Wil je ook aan de slag en heb je vragen of ondersteuning nodig? Neem contact op met de helpdesk van de Groene Agenda Kinderopvang via info@waarborgfondskinderopvang.nl of tel. 085 – 130 52 87.

Duurzaamheid

Ons team staat klaar

Heb je een vraag naar aanleiding van een van onze kennisitems, activiteiten of praktijkvoorbeelden? Of heb je niet gevonden wat je zocht? 

Neem contact met ons op