SWW Kinderopvang: unieke peuteropvang met een groen karakter

Aan de slag met biodiversiteit

In het prachtige buurtschap Henxel, nabij Winterswijk, ligt peuteropvang Emmakröskes, een locatie van SWW Kinderopvang, al jarenlang de partner van ouders, scholen, welzijn binnen de gemeente Winterswijk. Uniek in zijn soort, want Emmakröskes mag zichzelf met recht een groene Peuteropvang noemen. In 2020 werd het certificaat “Groene Kinderopvang ”vanuit Stichting Groen Cement uitgereikt aan deze locatie en sinds die tijd is er veel gedaan om het groene karakter in elke activiteit te laten doorleven.

Biodiversiteit
Rondom de locatie, die direct grenst aan de Emmaschool is een schat aan natuur te vinden. Van de beek met vissen tot aan de moestuin met diverse groenten- en fruitsoorten. De inheemse aanplant rondom de peuteropvang is zeer gevarieerd, trekt diverse diersoorten aan en de kinderen zijn iedere ochtend buiten om hun omgeving te verkennen, te onderzoeken en er waardevolle lessen te leren.

Verbinding met de natuur
Alle activiteiten met de kinderen doen wij zoveel mogelijk buiten en de verbinding met de natuur om ons heen is een dagelijks terugkerend thema bij de Emmakröskes. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse insectenhotels en kunnen kinderen naar hartenlust aan de slag met het bestuderen van “kriebelbeestjes”. In het bos horen we een bonte kakofonie aan vogelgeluiden en gaan de kinderen op pad om te kijken wat deze vogels eten, waar ze slapen en hoe ze hun zangkunsten oefenen. Ook leren we hier over de voedselketen.

Duurzame toekomst
Kinderen leren spelenderwijs. De ervaringen die ze opdoen zijn van invloed op hun latere handelen. Daarom is het van groot belang dat we hen juist al op jonge leeftijd in aanraking laten komen met de natuur. Hiervoor is geen betere plek te bedenken dan de Emmakröskes! De komende periode zullen er nog meer activiteiten rondom het thema Biodiversiteit plaatsvinden en is Emmakröskes terecht trots op haar status van een echte Groene Peuteropvang!

Inspiratie
Doe inspiratie op aan de hand van onderstaande foto's, gemaakt op de locatie zelf, en ga zelf ook aan de slag! Biodiversiteit zit hem in de kleine dingen, zoals het ophangen van een vogelhuisje of het laten liggen van herfstbladeren!

Dit praktijkvoorbeeld is opgezet in samenwerking met Stichting Groen Cement.


Ondersteuning

Ben je geïnspireerd en wil je ook aan de slag met verduurzaming binnen jouw organisatie? Download dan de Groene Agenda Kinderopvang. Vragen? Laat het ons weten! Je kunt ons bereiken via info@waarborgfondskinderopvang.nl of bel naar 085 -13 05 287.

Duurzaamheid

Ons team staat klaar

Heb je een vraag naar aanleiding van een van onze kennisitems, activiteiten of praktijkvoorbeelden? Of heb je niet gevonden wat je zocht? 

Neem contact met ons op