Afbeelding bij artikel
dinsdag 09 augustus 2022
Body tekst

Op expeditie in de babytuin

Lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind | Hogeschool Leiden

In ‘Op expeditie in de babytuin’ lees je hoe jij als pedagogisch coach of manager zelf bijeenkomsten kunt organiseren om samen te leren meer en langer met de baby’s naar buiten te gaan. Deze teamtraining is ontwikkeld door onderzoekers en trainers van het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind van Hogeschool Leiden op basis van ervaringen en uitkomsten uit het onderzoek ‘Versterken van de kwaliteit Groene Kinderopvang door gebruik van de natuur als pedagogische ruimte'.

In het onderzoek hebben pedagogisch professionals, pedagogisch coaches, managers en onderzoekers samengewerkt aan de vraag hoe je in de kinderdagopvang meer en langer met de baby’s buiten kunt zijn, een echte expeditie. Het blijkt namelijk niet altijd eenvoudig te zijn. In een team kunnen collega’s verschillende opvattingen hebben over wat goed is voor de baby. Er kunnen ook vragen leven over dagelijkse ritmes en afspraken, zoals: hoe ga je om met wisselende slaap-, en eetritmes en hoe ga je om met het vier-ogen principe? Ook kan het ontbreken van geschikte kleding of materialen de stap bemoeilijken om met de baby’s naar buiten te gaan.

‘Op expeditie in de babytuin’ is een zelfstandig uit te voeren teamtraining voor de kinderdagopvang. Met behulp van afwisselende activiteiten verkennen jullie hoe de kwaliteit van jullie pedagogisch handelen kan worden versterkt door goed gebruik te maken van jullie babytuin. Misschien is er op jouw kinderdagopvanglocatie (nog) geen echte babytuin? Geen probleem, er is vast een plek in de tuin waar jullie met de baby’s buiten kunnen zijn. Probeer het gewoon en ga op expeditie!

Download hier de publicatie


Groene Agenda Kinderopvang
Wil je ook aan de slag met verduurzaming binnen jouw organisatie? De Groene Agenda Kinderopvang helpt je praktisch op weg met kennisitems, tools, praktijkervaringen, activiteiten en ondersteuningsmogelijkheden. Dit alles vanuit acht agendapunten die zich elk richten op een ander onderdeel in het verduurzamingsproces. Loop de agendapunten in volgorde af of kies specifiek voor de agendapunten die passen bij de ambities van jouw organisatie. Vraag hier de Groene Agenda aan.