Noodopvang: wie gaat dat betalen?

Kinderopvangtotaal | Utrecht 

Net als in de eerste golf is er een compensatieregeling voor ouders van wie de kinderen tijdens de lockdown geen opvang krijgen. De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Vragen voor kinderopvangorganisaties

Wat moet ik doen als kinderopvangorganisatie als de ouder de factuur niet of onvolledig betaalt (in de periode dat de opvang gesloten is)?
Dit is afhankelijk van het contract dat je met de ouder bent overeengekomen. Voor het recht op kinderopvangtoeslag zal de ouder de volledige factuur moeten blijven betalen. Daarom adviseert de overheid jouw om uw klanten te vragen de volledige factuur te blijven betalen. Je kunt hen er daarbij op wijzen dat zij dan kinderopvangtoeslag blijven ontvangen en dat ouders een tegemoetkoming ontvangen voor de eigen bijdrage.

Vragen voor ouders

Wie ontvangt een tegemoetkoming voor de eigen bijdrage?
Alle ouders die gewoonlijk gebruik maken van kinderopvang en hun factuur ook nu volledig door blijven betalen, ontvangen een tegemoetkoming van de eigen bijdrage. De tegemoetkoming geldt voor alle typen formele opvang (kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang) tot de maximum uurprijs. Dit geldt óók voor ouders in cruciale beroepen. Zij kunnen wel gebruik maken van kinderopvang en worden verzocht hun factuur door te betalen.

Net als bij de sluiting in het voorjaar zal er in de tegemoetkoming onderscheid gemaakt worden tussen 3 groepen. Al deze groepen ontvangen een tegemoetkoming.

  1. Ouders die gebruik maken van kinderopvangtoeslag.
  2. Ouders die gebruik maken van een regeling gesubsidieerd door de gemeenten, zoals voorschoolse educatie, peuteraanbod of sociaal medische indicatie.
  3. Ouders die zonder overheidsvergoeding gebruik maken van kinderopvang.

De tegemoetkoming benadert de eigen bijdrage voor de kosten van kinderopvang tot de maximum uurprijs, maar kan afwijken van de exacte eigen bijdrage. De tegemoetkoming kan meer of minder zijn dan de betaalde eigen bijdrage.

Op dit moment worden de tegemoetkomingen nader uitgewerkt.

Lees hier het volledige bericht 

 

15/12/2020 / Extern nieuws
Gerelateerd