Afbeelding bij artikel
maandag 11 maart 2024
Body tekst

RVO-subsidie toegekend om kinderarbeid in een productieketen op te sporen, te voorkomen en aan te pakken

Wist je dat wereldwijd 1 op de 10 kinderen tussen de 0-18 jaar moet werken en niet dagelijks naar school kan? En dat maar liefst 70% van de kinderarbeid voorkomt in de landbouwsector? Wij slaan onze handen ineen tegen kinderarbeid.

Kinderopvangorganisaties Partou Kinderopvang, Hestia Early Learning Center, Kinderopvang Op Stoom, Kindergarden, Kinderopvang Mundo, Humankind Kinderopvang, Wij zijn jong!, het Waarborgfonds Kinderopvang, Global March Against Child Labour, Terre des Hommes NL en Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en Branchevereniging Maatschappelijk Kinderopvang (BMK) hebben een RVO-subsidie toegekend gekregen om kinderarbeid in een productieketen op te sporen, te voorkomen en aan te pakken.

Vooruitlopend op de Europese Due Diligence richtlijn gaan we hier als sector de komende drie jaren mee aan de slag. We beginnen met fruit, want in de kinderopvang wordt veel fruit gegeten: lekker, gezond en goed voor de smaakontwikkeling. Dat fruit kopen we bewust in, waar het kan seizoensgebonden en lokaal. Maar we gaan nog een stap verder. Samen onderzoeken we de keten van tropisch fruit. Gebeurt de teelt verantwoord? Is er sprake van kinderarbeid en hoe zijn de arbeidsomstandigheden? Verdienen de boeren een fatsoenlijk inkomen? Onze inzichten willen we gebruiken voor verantwoorde inkoop in de hele kinderopvangsector. Want ook elders in de wereld verdienen kinderen een mooie toekomst. En fruit eten we graag, maar wél verantwoord, duurzaam en eerlijk.